Skip to main content

Tipp

Weitere Artikel dieser Ausgabe durch Wischen aufrufen

20.01.2023 | Empfehlungen und Stellungnahmen von Fachgesellschaften

Empfehlungen der Österreichischen Gesellschaft für Rheumatologie und Rehabilitation zu Ernährung und Lebensstil bei Gicht und Hyperurikämie – Update 2022

verfasst von: J. Sautner, G. Eichbauer-Sturm, J. Gruber, R. Lunzer, R. Puchner

Erschienen in: rheuma plus

Einloggen, um Zugang zu erhalten
share
TEILEN

Zusammenfassung

Hintergrund

Gicht ist die häufigste entzündliche Gelenkerkrankung in der westlichen Welt und hat einen bewiesenen genetischen Hintergrund. Zusätzlich tragen Lebensstilfaktoren wie steigende Lebenserwartung und Wohlstand, ausreichende bzw. Überflussernährung und eine steigende Prävalenz von Adipositas in der Bevölkerung sowie z. B. Alkoholkonsum zur steigenden Inzidenz von Hyperurikämie und Gicht bei. Neben einer adäquaten medikamentösen Therapie ist fundierte medizinische Beratung zu Ernährung und Lebensstil ein essenzieller Teil des Managements von Gichtpatienten, die ein hohes Risiko für internistische Komorbiditäten haben.

Ziel

Bereits 2015 hat der Arbeitskreis für Osteoarthritis und Kristallarthropathien in der Österreichischen Gesellschaft für Rheumatologie und Rehabilitation (ÖGR) Ernährungs- und Lebensstilempfehlungen für Patienten mit Gicht und Hyperurikämie publiziert. Seither wurde eine Vielzahl an Arbeiten zu diesem Thema publiziert, was ein Update notwendig machte.

Methoden

Um die seit 2015 publizierte Literatur zu screenen, führten die Autoren zunächst eine hierarchische Literatursuche durch. Unter Berücksichtigung relevanter Zitate der ersten Publikation wurde die relevante Literatur ausgewählt, und die Empfehlungen aus 2015 wurden entweder beibehalten, umformuliert oder neu erstellt. Danach wurden der Evidenzgrad und der Grad der Zustimmung durch die Autoren für jede Empfehlung hinzugefügt.

Ergebnisse

Auf dieser Basis wurden 10 Empfehlungen statt der bisherigen 9 erstellt. Wie in der Erstpublikation wurde eine grafische Darstellung mit Symbolen erstellt, um den Text nonverbal zu ergänzen.

Schlussfolgerung

Die ÖGR-Empfehlungen zu Ernährung und Lebensstil für Patienten mit Gicht und Hyperurikämie wurden entsprechend dem aktuellen Stand der Literatur angepasst. Sie dienen als Informations- und Schulungsmaterial für Patienten und aktualisierte Information für Ärzte.
Literatur
1.
Zurück zum Zitat Xia Y, Wu Q, Wang H et al (2020) Global, regional and national burden of gout, 1990–2017: a systematic analysis of the global burden of disease study. Baillieres Clin Rheumatol 59:1529–1538 Xia Y, Wu Q, Wang H et al (2020) Global, regional and national burden of gout, 1990–2017: a systematic analysis of the global burden of disease study. Baillieres Clin Rheumatol 59:1529–1538
2.
Zurück zum Zitat Zhu Y, Pandya BJ, Choi HK (2011) Prevalence of gout and hyperuricemia in the US general population: the national health and nutrition examination survey 2007–2008. Arthritis Rheum 63:3136–3141 CrossRef Zhu Y, Pandya BJ, Choi HK (2011) Prevalence of gout and hyperuricemia in the US general population: the national health and nutrition examination survey 2007–2008. Arthritis Rheum 63:3136–3141 CrossRef
4.
Zurück zum Zitat Richette P, Doherty M, Pascual E et al (2017) 2016 updated EULAR evidence-based recommendations for the management of gout. Ann Rheum Dis 76:29–42 CrossRef Richette P, Doherty M, Pascual E et al (2017) 2016 updated EULAR evidence-based recommendations for the management of gout. Ann Rheum Dis 76:29–42 CrossRef
5.
Zurück zum Zitat Kiltz U, Smolen J, Bardin J et al (2017) Treat-to-target (T2T) recommendations for gout. Ann Rheum Dis 76:632–638 CrossRef Kiltz U, Smolen J, Bardin J et al (2017) Treat-to-target (T2T) recommendations for gout. Ann Rheum Dis 76:632–638 CrossRef
9.
Zurück zum Zitat Mattiuzzi C, Lippi G (2020) Recent updates on worldwide gout epidemiology. Clin Rheumatol 39:1061–1063 CrossRef Mattiuzzi C, Lippi G (2020) Recent updates on worldwide gout epidemiology. Clin Rheumatol 39:1061–1063 CrossRef
11.
Zurück zum Zitat Sautner J, Eichbauer-Sturm G, Gruber J et al (2015) Austrian nutrition and lifestyle recommendations for gout and hyperuricemia. Z Rheumatol 74:631–636 CrossRef Sautner J, Eichbauer-Sturm G, Gruber J et al (2015) Austrian nutrition and lifestyle recommendations for gout and hyperuricemia. Z Rheumatol 74:631–636 CrossRef
12.
Zurück zum Zitat Filippou CD, Tsioufis CP, Thomopoulos CG et al (2020) Dietary approaches to stop hypertension (DASH) diet and blood pressure reduction in adults with and without hypertension: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Adv Nutr 11:1150–1160 CrossRef Filippou CD, Tsioufis CP, Thomopoulos CG et al (2020) Dietary approaches to stop hypertension (DASH) diet and blood pressure reduction in adults with and without hypertension: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Adv Nutr 11:1150–1160 CrossRef
13.
Zurück zum Zitat Craddick SR, Elmer PJ, Obarzanek E, Collmer WM, Wvetkey LP, Swain MC (2003) The DASH diet and blood pressure. Curr Atheroscler Rep 5:484–491 CrossRef Craddick SR, Elmer PJ, Obarzanek E, Collmer WM, Wvetkey LP, Swain MC (2003) The DASH diet and blood pressure. Curr Atheroscler Rep 5:484–491 CrossRef
15.
Zurück zum Zitat Gwinnutt JM, Wieczorek M, Cavalli G et al (2022) Effects of ohysical exercise and body weight on disease-specific outcomes of people with rheumatic and musculoskeletal diseases (RMDs): systematic reviews and meta-analysis informing the 2021 EULAR recommendations for lifestyle improvements in people with RMDs. RMD Open 8(1):e2168. https://​doi.​org/​10.​1136/​rmdopen-2021-002168 CrossRef Gwinnutt JM, Wieczorek M, Cavalli G et al (2022) Effects of ohysical exercise and body weight on disease-specific outcomes of people with rheumatic and musculoskeletal diseases (RMDs): systematic reviews and meta-analysis informing the 2021 EULAR recommendations for lifestyle improvements in people with RMDs. RMD Open 8(1):e2168. https://​doi.​org/​10.​1136/​rmdopen-2021-002168 CrossRef
18.
Zurück zum Zitat Juraschek SP, Miller ER III, Gelber AC (2013) Body mass index, obesity, and prevalent gout in the United States in 1988–1994 and 2007–2010. Arthritis Care Res 65(1):127–132 CrossRef Juraschek SP, Miller ER III, Gelber AC (2013) Body mass index, obesity, and prevalent gout in the United States in 1988–1994 and 2007–2010. Arthritis Care Res 65(1):127–132 CrossRef
19.
Zurück zum Zitat McCormick N, Rai SK, Lu N, Yokose C, Curhan GC, Choi HK (2020) Estimation of primary prevention of gout in men through modification of obesity and other key lifestyle factors. JAMA Netw Open 3(11):e2027421 CrossRef McCormick N, Rai SK, Lu N, Yokose C, Curhan GC, Choi HK (2020) Estimation of primary prevention of gout in men through modification of obesity and other key lifestyle factors. JAMA Netw Open 3(11):e2027421 CrossRef
20.
Zurück zum Zitat Zhu Y, Zhang Y, Choi HK (2010) The serum urate-lowering impact of weight loss among men with a high cardiovascular risk profile: the Multiple Risk Factor Intervention Trial. Rheumatology 49(12):2391–2399 CrossRef Zhu Y, Zhang Y, Choi HK (2010) The serum urate-lowering impact of weight loss among men with a high cardiovascular risk profile: the Multiple Risk Factor Intervention Trial. Rheumatology 49(12):2391–2399 CrossRef
21.
Zurück zum Zitat Choi HK, McCormick N, Lu N, Rai SK, Yokose C, Zhang Y (2020) Population impact attributable to modifiable risk factors for hyperuricemia. Arthritis Rheumatol 72(1):157–165 CrossRef Choi HK, McCormick N, Lu N, Rai SK, Yokose C, Zhang Y (2020) Population impact attributable to modifiable risk factors for hyperuricemia. Arthritis Rheumatol 72(1):157–165 CrossRef
22.
Zurück zum Zitat Visseren FLJ, Mach F, Smulders YM et al (2021) 2021 ESC guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice. Eur Heart J 42:3227–3337 CrossRef Visseren FLJ, Mach F, Smulders YM et al (2021) 2021 ESC guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice. Eur Heart J 42:3227–3337 CrossRef
23.
Zurück zum Zitat Beyl RN Jr, Hughes L, Morgan S (2016) Update on importance of diet in gout. Am J Med 129(11):1153–1158 CrossRef Beyl RN Jr, Hughes L, Morgan S (2016) Update on importance of diet in gout. Am J Med 129(11):1153–1158 CrossRef
24.
Zurück zum Zitat Tang O, Miller ER 3rd, Gelber AC, Choi HK, Appel LJ, Juraschek SP (2017) DASH diet and change in serum uric acid over time. Clin Rheumatol 36(6):1413–1417 CrossRef Tang O, Miller ER 3rd, Gelber AC, Choi HK, Appel LJ, Juraschek SP (2017) DASH diet and change in serum uric acid over time. Clin Rheumatol 36(6):1413–1417 CrossRef
25.
Zurück zum Zitat Holland R, McGill NW (2015) Comprehensive dietary education in treated gout patients does not further improve serum urate. Intern Med J 45(2):189–194 CrossRef Holland R, McGill NW (2015) Comprehensive dietary education in treated gout patients does not further improve serum urate. Intern Med J 45(2):189–194 CrossRef
26.
Zurück zum Zitat Stamostergiou J, Therodoridis X, Ganochoriti V, Bogdanos DP, Sakkas LI (2018) The role of the Mediterranean diet in hyeruricemia and gout. Mediterr J Rheumatol 29:21–25 CrossRef Stamostergiou J, Therodoridis X, Ganochoriti V, Bogdanos DP, Sakkas LI (2018) The role of the Mediterranean diet in hyeruricemia and gout. Mediterr J Rheumatol 29:21–25 CrossRef
27.
Zurück zum Zitat Yokose C, McCormick N, Rai SK et al (2020) Effects of low-fat, Mediterranean, or low-carbohydrate weight loss diets on serum urate and cardiometabolic risk factors: a secondary analysis of the dietary intervention randomized controlled trial (DIRECT). Diabetes Care 43(11):2812–2820 CrossRef Yokose C, McCormick N, Rai SK et al (2020) Effects of low-fat, Mediterranean, or low-carbohydrate weight loss diets on serum urate and cardiometabolic risk factors: a secondary analysis of the dietary intervention randomized controlled trial (DIRECT). Diabetes Care 43(11):2812–2820 CrossRef
28.
Zurück zum Zitat Chrysohoou C, Skoumas J, Pitsavos C et al (2011) Long-term adherence to the Mediterranean diet reduces the prevalence of hyperuricaemia in elderly individuals, without known cardiovascular disease: the Ikaria study. Maturitas 70(1):58–64 CrossRef Chrysohoou C, Skoumas J, Pitsavos C et al (2011) Long-term adherence to the Mediterranean diet reduces the prevalence of hyperuricaemia in elderly individuals, without known cardiovascular disease: the Ikaria study. Maturitas 70(1):58–64 CrossRef
29.
Zurück zum Zitat Kontogianni MD, Chrysohoou C, Panagiotakos DB et al (2012) Adherence to the Mediterranean diet and serum uric acid: the ATTICA study. Scand J Rheumatol 41(6):442–449 CrossRef Kontogianni MD, Chrysohoou C, Panagiotakos DB et al (2012) Adherence to the Mediterranean diet and serum uric acid: the ATTICA study. Scand J Rheumatol 41(6):442–449 CrossRef
30.
Zurück zum Zitat Rai SK, Fung TT, Lu N, Keller SF, Curhan GC, Choi HK (2017) The dietary approaches to stop hypertension (DASH) diet, western diet, and risk of gout in men: prospective cohort study. BMJ 357:j1794 CrossRef Rai SK, Fung TT, Lu N, Keller SF, Curhan GC, Choi HK (2017) The dietary approaches to stop hypertension (DASH) diet, western diet, and risk of gout in men: prospective cohort study. BMJ 357:j1794 CrossRef
31.
Zurück zum Zitat Gao Y, Cui LF, Sun YY et al (2021) Adherence to the dietary approaches to stop hypertension diet and hyperuricemia: a cross-sectional study. Arthritis Care Res (Hoboken) 73(4):603–611 CrossRef Gao Y, Cui LF, Sun YY et al (2021) Adherence to the dietary approaches to stop hypertension diet and hyperuricemia: a cross-sectional study. Arthritis Care Res (Hoboken) 73(4):603–611 CrossRef
32.
Zurück zum Zitat Yokose C, McCormick N, Choi HK (2021) The role of diet in hyperuricemia and gout. Curr Opin Rheumatol 33(2):135–144 CrossRef Yokose C, McCormick N, Choi HK (2021) The role of diet in hyperuricemia and gout. Curr Opin Rheumatol 33(2):135–144 CrossRef
33.
Zurück zum Zitat Juraschek SP, Gelber AC, Choi HK, Appel LJ, Miller ER 3rd (2016) Effects of the dietary approaches to stop hypertension (DASH) diet and sodium intake on serum uric acid. Arthritis Rheumatol 68(12):3002–3009 CrossRef Juraschek SP, Gelber AC, Choi HK, Appel LJ, Miller ER 3rd (2016) Effects of the dietary approaches to stop hypertension (DASH) diet and sodium intake on serum uric acid. Arthritis Rheumatol 68(12):3002–3009 CrossRef
34.
Zurück zum Zitat Choi HK, Atkinson K, Karlson EW et al (2004) Purine-rich foods, dairy and protein intake, and the risk of gout in men. N Engl J Med 350:1093–1103 CrossRef Choi HK, Atkinson K, Karlson EW et al (2004) Purine-rich foods, dairy and protein intake, and the risk of gout in men. N Engl J Med 350:1093–1103 CrossRef
35.
Zurück zum Zitat Villegas R, Xiang YB, Elasy T et al (2012) Purine-rich foods, protein intake, and the prevalence of hyperuricemia: the Shanghai men’s health study. Nutr Metab Cardiovasc Dis 22:409–416 CrossRef Villegas R, Xiang YB, Elasy T et al (2012) Purine-rich foods, protein intake, and the prevalence of hyperuricemia: the Shanghai men’s health study. Nutr Metab Cardiovasc Dis 22:409–416 CrossRef
36.
Zurück zum Zitat Evans PL, Prior JA, Belcher J, Hay CA, Mallen CD, Roddy E (2019) Gender-specific risk factors for gout: a systematic review of cohort studies. Adv Rheumatol 59(1):24 CrossRef Evans PL, Prior JA, Belcher J, Hay CA, Mallen CD, Roddy E (2019) Gender-specific risk factors for gout: a systematic review of cohort studies. Adv Rheumatol 59(1):24 CrossRef
37.
Zurück zum Zitat Li R, Yu K, Li C (2018) Dietary factors and risk of gout and hyperuricemia: a meta-analysis and systematic review. Asia Pac J Clin Nutr 27(6):1344–1356 Li R, Yu K, Li C (2018) Dietary factors and risk of gout and hyperuricemia: a meta-analysis and systematic review. Asia Pac J Clin Nutr 27(6):1344–1356
38.
Zurück zum Zitat Zhang Y, Chen C, Choi H et al (2012) Purine-rich foods intake and recurrent gout attacks. Ann Rheum Dis 71(9):1448–1453 CrossRef Zhang Y, Chen C, Choi H et al (2012) Purine-rich foods intake and recurrent gout attacks. Ann Rheum Dis 71(9):1448–1453 CrossRef
39.
Zurück zum Zitat Neogi T, Chen C, Niu J, Chaisson C, Hunter DJ, Zhang Y (2014) Alcohol quantity and type on risk of recurrent gout attacks: an internet-based case-crossover study. Am J Med 127(4):311–318 CrossRef Neogi T, Chen C, Niu J, Chaisson C, Hunter DJ, Zhang Y (2014) Alcohol quantity and type on risk of recurrent gout attacks: an internet-based case-crossover study. Am J Med 127(4):311–318 CrossRef
40.
Zurück zum Zitat Choi HK, Atkinson K, Karlson EW et al (2004) Alcohol intake and risk of incident gout in men: a prospective study. Lancet 363:1277–1281 CrossRef Choi HK, Atkinson K, Karlson EW et al (2004) Alcohol intake and risk of incident gout in men: a prospective study. Lancet 363:1277–1281 CrossRef
41.
Zurück zum Zitat Kaneko K, Yamanobe T, Fujimori S et al (2009) Determination of purine contents of alcoholic beverages using high performance liquid chromatography. Biomed Chromatogr 23(8):858–864 CrossRef Kaneko K, Yamanobe T, Fujimori S et al (2009) Determination of purine contents of alcoholic beverages using high performance liquid chromatography. Biomed Chromatogr 23(8):858–864 CrossRef
42.
43.
Zurück zum Zitat Choi JW, Ford ES, Gao X, Choi HK (2008) Sugar-sweetened soft drinks, diet soft drinks and serum uric acid level: the 3rd national health and nutrition examination survey. Arthritis Rheum 59:109–116 CrossRef Choi JW, Ford ES, Gao X, Choi HK (2008) Sugar-sweetened soft drinks, diet soft drinks and serum uric acid level: the 3rd national health and nutrition examination survey. Arthritis Rheum 59:109–116 CrossRef
44.
Zurück zum Zitat Choi HK, Willett W, Curhan G (2010) Fructose-rich beverages and risk of gout in women. JAMA 304(20):2270–2278 CrossRef Choi HK, Willett W, Curhan G (2010) Fructose-rich beverages and risk of gout in women. JAMA 304(20):2270–2278 CrossRef
45.
Zurück zum Zitat Choi HK, Curhan G (2008) Soft drinks, fructose consumption, and the risk of gout in men: prospective cohort study. Br Med J 336:309–312 CrossRef Choi HK, Curhan G (2008) Soft drinks, fructose consumption, and the risk of gout in men: prospective cohort study. Br Med J 336:309–312 CrossRef
46.
Zurück zum Zitat Rho YH, Zhu Y, Choi HK (2011) The epidemiology of uric acid and fructose. Semin Nephrol 31(5):410–419 CrossRef Rho YH, Zhu Y, Choi HK (2011) The epidemiology of uric acid and fructose. Semin Nephrol 31(5):410–419 CrossRef
47.
Zurück zum Zitat Jamnik J, Rehman S, Blanco Mejia S et al (2016) Fructose intake and risk of gout and hyperuricemia: a systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ Open 6(10):e13191 CrossRef Jamnik J, Rehman S, Blanco Mejia S et al (2016) Fructose intake and risk of gout and hyperuricemia: a systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ Open 6(10):e13191 CrossRef
48.
Zurück zum Zitat Ayoub-Charette S, Liu Q, Khan TA et al (2019) Important food sources of fructose-containing sugars and incident gout: a systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ Open 9(5):e24171 CrossRef Ayoub-Charette S, Liu Q, Khan TA et al (2019) Important food sources of fructose-containing sugars and incident gout: a systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ Open 9(5):e24171 CrossRef
49.
Zurück zum Zitat Ebrahimpour-Koujan S, Saneei P, Larijani B, Esmaillzadeh A (2020) Consumption of sugar sweetened beverages and dietary fructose in relation to risk of gout and hyperuricemia: a systematic review and meta-analysis. Crit Rev Food Sci Nutr 60(1):1–10 CrossRef Ebrahimpour-Koujan S, Saneei P, Larijani B, Esmaillzadeh A (2020) Consumption of sugar sweetened beverages and dietary fructose in relation to risk of gout and hyperuricemia: a systematic review and meta-analysis. Crit Rev Food Sci Nutr 60(1):1–10 CrossRef
50.
Zurück zum Zitat Dalbeth N, Wong S, Gamble GD et al (2010) Acute effect of milk on serum urate concentrations: a randomised controlled crossover trial. Ann Rheum Dis 69(9):1677–1682 CrossRef Dalbeth N, Wong S, Gamble GD et al (2010) Acute effect of milk on serum urate concentrations: a randomised controlled crossover trial. Ann Rheum Dis 69(9):1677–1682 CrossRef
51.
Zurück zum Zitat Dalbeth N, Palamano K (2011) Effects of dairy intake on hyperuricemia and gout. Curr Rheumatol Rep 13(2):132–137 CrossRef Dalbeth N, Palamano K (2011) Effects of dairy intake on hyperuricemia and gout. Curr Rheumatol Rep 13(2):132–137 CrossRef
52.
Zurück zum Zitat Dalbeth N, Ames R, Gamble GD et al (2012) Effects of skim milk powder enriched with glycomacropeptide and G600 milk fat extract on frequency of gout flares: a proof-of-concept randomized controlled trial. Ann Rheum Dis 71(6):929–934 CrossRef Dalbeth N, Ames R, Gamble GD et al (2012) Effects of skim milk powder enriched with glycomacropeptide and G600 milk fat extract on frequency of gout flares: a proof-of-concept randomized controlled trial. Ann Rheum Dis 71(6):929–934 CrossRef
53.
Zurück zum Zitat Choi HK, Willett W, Curhan G (2007) Coffee consumption and risk of incident gout in men: a prospective study. Arthritis Rheum 56:2049–2055 CrossRef Choi HK, Willett W, Curhan G (2007) Coffee consumption and risk of incident gout in men: a prospective study. Arthritis Rheum 56:2049–2055 CrossRef
55.
Zurück zum Zitat Zhang Y, Yang T, Zeng C et al (2016) Is coffee consumption associated with a lower risk of hyperuricaemia or gout? A systematic review and meta-analysis. BMJ Open 6(7):e9809 CrossRef Zhang Y, Yang T, Zeng C et al (2016) Is coffee consumption associated with a lower risk of hyperuricaemia or gout? A systematic review and meta-analysis. BMJ Open 6(7):e9809 CrossRef
56.
Zurück zum Zitat Choi HK, Curhan G (2010) Coffee consumption and risk of incident gout in women: the nurses’ health study. Am J Clin Nutr 92(4):922–927 CrossRef Choi HK, Curhan G (2010) Coffee consumption and risk of incident gout in women: the nurses’ health study. Am J Clin Nutr 92(4):922–927 CrossRef
59.
Zurück zum Zitat Stamp LK, Chapman P, Frampton C et al (2020) Lack of effect of tart cherry concentrate dose on serum urate in people with gout. Rheumatology 59(9):2374–2380 CrossRef Stamp LK, Chapman P, Frampton C et al (2020) Lack of effect of tart cherry concentrate dose on serum urate in people with gout. Rheumatology 59(9):2374–2380 CrossRef
60.
Zurück zum Zitat Chen PE, Liu CY, Chien WH, Chien CW, Tung TH (2019) Effectiveness of cherries in reducing uric acid and gout: a systematic review. Evid Based Complement Alternat Med 2019:9896757 CrossRef Chen PE, Liu CY, Chien WH, Chien CW, Tung TH (2019) Effectiveness of cherries in reducing uric acid and gout: a systematic review. Evid Based Complement Alternat Med 2019:9896757 CrossRef
61.
Zurück zum Zitat Collins MW, Saag KG, Singh JA (2019) Is there a role for cherries in the management of gout? Ther Adv Musculoskelet Dis 111:1–16 Collins MW, Saag KG, Singh JA (2019) Is there a role for cherries in the management of gout? Ther Adv Musculoskelet Dis 111:1–16
62.
Zurück zum Zitat Bell PG, Gaze DC, Davison GW, George TW, Scotter MJ, Howatson G (2014) Montmorency tart cherry (prunus cerasus L.) concentrate lowers uric acid, independent of plasma cyanidin-3-O-glucosiderutinoside. J Funct Foods 11:82–90 CrossRef Bell PG, Gaze DC, Davison GW, George TW, Scotter MJ, Howatson G (2014) Montmorency tart cherry (prunus cerasus L.) concentrate lowers uric acid, independent of plasma cyanidin-3-O-glucosiderutinoside. J Funct Foods 11:82–90 CrossRef
63.
Zurück zum Zitat Zhang Y, Neogi T, Chen C, Chaisson C, Hunter DJ, Choi HK (2012) Cherry consumption and decreased risk of recurrent gout attacks. Arthritis Rheum 64(12):4004–4011 CrossRef Zhang Y, Neogi T, Chen C, Chaisson C, Hunter DJ, Choi HK (2012) Cherry consumption and decreased risk of recurrent gout attacks. Arthritis Rheum 64(12):4004–4011 CrossRef
65.
Zurück zum Zitat FitzGerald JD, Dalbeth N, Mikuls T et al (2020) 2020 American college of rheumatology guideline for the management of gout. Arthritis Rheum 72:879–895 CrossRef FitzGerald JD, Dalbeth N, Mikuls T et al (2020) 2020 American college of rheumatology guideline for the management of gout. Arthritis Rheum 72:879–895 CrossRef
Metadaten
Titel
Empfehlungen der Österreichischen Gesellschaft für Rheumatologie und Rehabilitation zu Ernährung und Lebensstil bei Gicht und Hyperurikämie – Update 2022
verfasst von
J. Sautner
G. Eichbauer-Sturm
J. Gruber
R. Lunzer
R. Puchner
Publikationsdatum
20.01.2023
Verlag
Springer Vienna
Erschienen in
rheuma plus
Print ISSN: 1868-260X
Elektronische ISSN: 2191-2610
DOI
https://doi.org/10.1007/s12688-023-00584-0