Aktuelle Dermatologie 2012; 38(05): 159-166
DOI: 10.1055/s-0031-1291456
Übersicht
© Georg Thieme Verlag KG Stuttgart · New York

Histamin-Intoleranz

Histamine Intolerance
R. Jarisch
FAZ-Floridsdorfer Allergiezentrum, Wien/Österreich
› Author Affiliations
Further Information

Publication History

Publication Date:
16 December 2011 (online)

Zusammenfassung

Neben den physiologischen Wirkungen (Steuerung der Gehirnleistung, Magensaftfreisetzung und Blutdrucksenkung), kann vermehrtes Histamin auch für eine Reihe von Erkrankungen verantwortlich sein: Kopfschmerzen, Migräne, verlegte oder rinnende Nase postprandial, Asthma bronchiale, Herzrasen, Urtikaria, Durchfälle, Dysmenorrhoe, Hypotonie und anaphylaktischer Schock.

Auch bei der Seekrankheit, dem Schwangerschaftserbrechen, der Osteoporose, der Parodontose, der Drogensucht, der Hypotonie, der Neurodermitis und der Wundheilung spielt Histamin eine zum Teil wesentliche Rolle.

Die Diagnostik basiert auf der Anamnese einer Unverträglichkeit von Nahrungsmitteln wie Rotwein, Hartkäse, Salami, Sauerkraut und Fisch.

Neben der Anamnese ist die radioimmunologische Bestimmung von Histamin und DAO, gefolgt von einer 14-tägigen histaminfreien Diät, sowie neuerliche Bestimmung von Histamin und DAO erforderlich.

Die Therapie besteht dann in einer histaminfreien Diät, der Gabe von Antihistaminika und eventuell der Gabe von DAO-haltigen Kapseln vor Hauptmahlzeiten.

Abstract

Besides the physiologic actions (control of brain functions, release of gastric fluid and downregulation of blood pressure) increased histamine may be responsible for several diseases like: cephaleas, migraine, stuffy or running nose postprandial, bronchial asthma, tachycardia, urticaria, diarrhia, dysmenorrhea, hypotension and anaphylactic shock.

In addition, motion sickness, vomiting in pregnancy, osteoporosis, paradontosis, drug dependency, hypotension, atopic dermatitis and wound healing may be clearly influenced by histamine.

The diagnosis is based on a case history of intolerance of food containing high levels of histamine, like red wine, hard cheese, sauerkraut, salami and fish.

Besides the case history, the radioimmunologic determination of histamine and DAO in blood is necessary, followed by a histamine free diet for two weeks and again determination of histamine and DAO in blood.

Therapy is then based on a histamine free diet, antihistamines and possibly diaminooxidase containing capsules prior to food intake.

 
  • Literatur

  • 1 Jarisch R, Behringer K, Hemmer W. Role of food allergy and food intolerance in recurrent urticaria. Curr Probl Dermatol Basel: Karger 1999; 28: 1-8
  • 2 Worm M, Fiedler EM, Dölle S. et al. Exogenous histamine aggravates eczema in a subgroup of patients with atopic dermatitis. Acta Derm Venerol 2009; 89: 52-56
  • 3 Maintz L, Benfadal S, Allam JP. et al. Evidence for a reduced histamine degradation capacity in a subgroup of patients with atopic eczema. J Allergy Clin Immunol 2006; 117: 1106-1112
  • 4 Takeda N, Morita M, Kubo T. et al. Histaminergic mechanism of motion sickness. Neurochemical and neuropharmacological studies in rats. Acta otolaryngol 1986; 101: 416-421
  • 5 Jarisch R. Seekrankheit, Histamin und Vitamin C. Österr Ärztezeitung 2009; 5: 32-41
  • 6 Niebyl JR. Nausea and vomiting in pregnancy. N Engl J Med 2010; 363: 1544-1550
  • 7 Jarisch R. Histamin-Intoleranz, Histamin und Seekrankheit. 2. Aufl. Stuttgart: Thieme; 2004: 136
  • 8 Maurer U, Jarisch R, Pollesböck A. et al. Anaphylaxierisiko am Modell drogensüchtiger Personen auf Entzug. Abstract Jahrestagung der ÖGAI, Sept. 2011
  • 9 Fitzpatrick LA, Buzas E, Gagne TJ. et al. Targeted deletion of histidine decarboxylase gene in mice increases bone formation and protects against ovariectomy-induced bone loss. Proc Natl Acad Sci USA 2003; 100: 6027-6032
  • 10 Kinjo M, Setoguchi S, Solomon DH. Antihistamine therapy and bone mineral density: analysis in a population-based US sample. Am J Med 2008; 121: 1085-1091
  • 11 Andriankaja O, Trevisan M, Falkner K. et al. Association between periodontal pathogens and risk of nonfatal myocardial infarction. Community Dent Oral Epidemiol 2011; 3: 177-185
  • 12 Venza M, Visalli M, Cucinotta M. et al. Salivary histamine level as a predictor of periodontal disease in type 2 diabetic and non diabetic subjects. J Periodontol 2006; 77: 1564-1571
  • 13 Weller K, Foitzik K, Paus R. et al. Mast cells are required for normal healing of skin wounds in mice. FASEB J 2006; 20: 2366-2368
  • 14 Jarisch R. Histamin-Intoleranz. In: Ledochowski M. ed. Klinische Ernährungsmedizin. Wien: Springer; 2010
  • 15 Campos HA, Acuna Y, Magaldi L. et al. Alpha-fluoromethylhistidine, an inhibitor of histamine biosynthesis, causes arterial hypertension. Naunyn Schmiedebergs Arch Pharmacol 1996; 354: 627-632
  • 16 Töndury B, Wüthrich B, Schmid-Grendelmeier P. et al. Histaminintoleranz: Wie sinnvoll ist die Bestimmung der Diaminoxydase-Aktivität im Serum in der alltäglichen klinischen Praxis. Allergologie 2008; 8: 350-356
  • 17 Wöhrl S, Hemmer W, Focke M. et al. Histamin intolerance-like symptoms in healthy volunteers after oral provocation with liquid histamine. Allergy Asthma Proc 2004; 25: 305-311
  • 18 Wantke F, Götz M, Jarisch R. Die histaminfreie Diät. Hautarzt 1993; 44: 512-516
  • 19 Wantke F, Götz M, Jarisch R. Histamine free diet: treatment of choice for histamine-induced food intolerance and supporting treatment for chronical headaches. Clin Exp Allergy 1993; 23: 982-985
  • 20 Konakovsky V, Focke M, Hoffmann-Sommergruber K. et al. Levels of histamine and other biogenic amines in high quality red wines. Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess 2011; 28: 408-416
  • 21 Kanny G, Gerbaux V, Olszewski A. et al. No correlation between wine intolerance and histamine content of wine. J Allergy Clin Immunol 2001; 107: 375-378
  • 22 Jarisch R, Wantke F. Wine and headache. Int Arch Allergy Immunol 1996; 110: 7-12
  • 23 Göbel H. Die Kopfschmerzen. 2. Aufl. Berlin: Springer; 2004
  • 24 Klocker J, Mätzler SA, Huetz GN. et al. Expression of histamine degrading enzymes in porcine tissues. Inflamm res 2005; 54 (Suppl. 01) S54-S57
  • 25 Komericki P, Klein G, Reider N. et al. Histamine intolerance: lack of reproducibility of single symptoms by oral provocation with histamine: a randomized, double blind, placebo controlled cross over study. Wien Klin Wochenschr 2011; 123: 15-20
  • 26 Zuberbier T, Asero R, Binslev-Jensen C. et al. EAACI/GA(2)LEN/EDF/WAO guideline: management of urticaria. Allergy 2009; 64: 1427-1443