Skip to main content
Log in

Ernährung im Kontext der Strahlentherapie

Nutrition in the context of radiotherapy

  • Leitthema
  • Published:
Der Onkologe Aims and scope

Zusammenfassung

Hintergrund

Ernährung spielt im Rahmen der Strahlentherapie eine bedeutsame Rolle. Dennoch gibt es bis heute kaum eine standardisierte Betreuung der Tumorpatienten in diesem Kontext.

Material und Methode

Anhand einer fokussierten Literaturrecherche erfolgte eine Zusammenstellung der relevanten Literatur.

Ergebnisse

Die Wechselwirkung zwischen Ernährung und Bestrahlung lässt sich in 4 Thesen zusammenfassen: 1. Über ihre lokalen Nebenwirkungen beeinträchtigt eine Bestrahlung die normale Ernährung von Patienten. 2. Eine kalorisch ausreichende Ernährung ist für die erfolgreiche Durchführung einer Bestrahlung eines Tumorpatienten notwendig. 3. Legale Genussgifte wie Alkohol und Koffein führen zu eigenen Wechselwirkungen. 4. Eine gestörte Ernährung hat soziale und individuell-psychische sowie eventuell auch spirituelle Auswirkungen für die Betroffenen, die es in der Betreuung zu beachten gilt.

Schlussfolgerung

Die umfassende Kommunikation und Begleitung der Patienten zu Ernährungsfragen ist während der Strahlentherapie sinnvoll und erleichtert letztlich die erfolgreiche Durchführung komplexer onkologischer Therapieregime.

Abstract

Objective

Nutrition is important for every cancer patient receiving radiotherapy. Nevertheless, we still do not have a standardized nutritional concept for these patients.

Materials and methods

Based on a focused literature search, a concise review of the relevant publications is provided.

Results

Interactions between radiotherapy and nutrition can be summarized into four key points: (1) Normal nutrition is disturbed by locoregional toxicities of radiotherapy. (2) High energy nutrition is necessary to obtain an optimal outcome for cancer patients undergoing radiotherapy. (3) Legal drugs (alcohol and coffeine) have specific impact on patients’ health and should be discussed with each patient. (4) Disturbed nutrition has an impact on social and psychological and probably the spiritual situation of the patient.

Conclusions

Communication and support regarding nutrition during radiotherapy are essential for successful implementation of complex, multimodal oncological concepts.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Institutional subscriptions

Abb. 1
Abb. 2
Abb. 3

Literatur

  1. Campbell TC (2017) Nutrition and cancer: an historical perspective.—the past, present, and future of nutrition and cancer. Part 2. misunderstanding and ignoring nutrition. Nutr Cancer 69(6):962–968. https://doi.org/10.1080/01635581.2017.1339094

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  2. Diddle AW, Davis M, O’Connor KA, Brown B (1956) Importance of nutrition in the irradiation treatment of cervical carcinoma. Am J Obstet Gynecol 71(4):768–775

    Article  CAS  Google Scholar 

  3. Bertz H, Brunner Th (2016) Ernährungsprobleme unter Radiotherapie (RT) und Radiochemotherapie (RCT). Aktuel Ernahrungsmed 41(02):88–94. https://doi.org/10.1055/s-0042-102127

    Article  Google Scholar 

  4. Kufeldt J, Viehrig M, Schweikert D, Fritsche A, Bamberg M, Adolph M (2018) Treatment of malnutrition decreases complication rates and shortens the length of hospital stays in a radiation oncology department. Strahlenther Onkol 194(11):1049–1059. https://doi.org/10.1007/s00066-018-1360-9

    Article  PubMed  Google Scholar 

  5. Arends J, Bertz H, Bischoff SC, Fietkau R, Herrmann HJ, Holm E, Horneber M, Hütterer E, Körber J, Schmid I (2015) S3-Leitline der Deutschen Gesellschaft für Ernährungsmedizin e. V. (DGEM) in Kooperation mit der Deutschen Gesellschaft für Hämatologie und Onkologie e. V. (DGHO), der Arbeitsgemeinschaft „Supportive Maßnahmen in der Onkologie, Rehabilitation und Sozialmedizin“ der Deutschen Krebsgesellschaft (ASORS) und der Österreichischen Arbeitsgemeinschaft für klinische Ernährung (AKE): Klinische Ernährung in der Onkologie. Aktuel Ernahrungsmed 40:e1–e74. https://doi.org/10.1055/s-0035-1552741

    Article  Google Scholar 

  6. Gellrich NC, Handschel J, Holtmann H, Krüskemper G (2015) Oral cancer malnutrition impacts weight and quality of life. Nutrients 7(4):2145–2160. https://doi.org/10.3390/nu7042145

    Article  PubMed  PubMed Central  Google Scholar 

  7. Dörr W, Zimmermann JS, Seegenschmiedt MH (Hrsg) (2000) Nebenwirkungen in der Radioonkologie. Klinisches Kompendium. Urban und Vogel, München

    Google Scholar 

  8. Fietkau R, Adamietz IA (2000) Ernährungsstörungen als Komplikation der Bestrahlung. In: Dörr W, Zimmermann JS, Seegenschmiedt MH (Hrsg) Nebenwirkungen in der Radioonkologie. Klinisches Kompendium. Urban und Vogel,, München, S 80–87

    Google Scholar 

  9. Donaldson SS (1977) Nutritional consequences of radiotherapy. Cancer Res 37(7 Pt 2):2407–2413

    CAS  PubMed  Google Scholar 

  10. Büntzel J, Micke O, Kisters K, Büntzel J, Mücke R (2019) Malnutrition and survival—bioimpedance data in head neck cancer patients. In Vivo 33(3):979–982. https://doi.org/10.21873/invivo.11567

    Article  PubMed  PubMed Central  Google Scholar 

  11. Scherer JS, Swidler MA (2014) Decision-making in patients with cancer and kidney disease. Adv Chronic Kidney Dis 21(1):72–80. https://doi.org/10.1053/j.ackd.2013.07.005

    Article  PubMed  Google Scholar 

  12. Riesenbeck D, Dörr W (1998) Documentation of radiation-induced oral mucositis. Scoring systems. Strahlenther Onkol 174(Suppl 3):44–46. https://doi.org/10.1007/BF03038228

    Article  PubMed  Google Scholar 

  13. Vissink A, Mitchell JB, Baum BJ et al (2010) Clinical management of salivary gland hypofunction and xerostomia in head-and-neck cancer patients: successes and barriers. Int J Radiat Oncol Biol Phys 78(4):983–991. https://doi.org/10.1016/j.ijrobp.2010.06.052

    Article  PubMed  PubMed Central  Google Scholar 

  14. Dörr W, Riesenbeck D (2000) Mundhöhle. In: Dörr W, Zimmermann JS, Seegenschmiedt MH (Hrsg) Nebenwirkungen in der Radioonkologie. Klinisches Kompendium. Urban und Vogel, München, S 130–142

    Google Scholar 

  15. Büntzel J (2016) Ernährungsmedizin in der Radioonkologie aus der Sicht des HNO-Arztes. 22. Jahrestagung der Deutschen Gesellschaft für Radioonkologie, Mannheim

    Google Scholar 

  16. Büntzel J, Glatzel M, Mücke R, Micke O, Bruns F (2007) Influence of amifostine on late radiation-toxicity in head and neck cancer—a follow-up study. Anticancer Res 27(4A):1953–1956

    PubMed  Google Scholar 

  17. Wang X, Eisbruch A (2016) IMRT for head and neck cancer: reducing xerostomia and dysphagia. J Radiat Res 57(Suppl 1):i69–i75. https://doi.org/10.1093/jrr/rrw047

    Article  PubMed  PubMed Central  Google Scholar 

  18. Paximadis P, Schipper M, Matuszak M et al (2018) Dosimetric predictors for acute esophagitis during radiation therapy for lung cancer: Results of a large statewide observational study. Pract Radiat Oncol 8(3):167–173. https://doi.org/10.1016/j.prro.2017.07.010

    Article  PubMed  Google Scholar 

  19. Kim JW, Kim TH, Kim JH, Lee IJ (2018) Predictors of post-treatment stenosis in cervical esophageal cancer undergoing high-dose radiotherapy. World J Gastroenterol 24(7):862–869. https://doi.org/10.3748/wjg.v24.i7.862

    Article  PubMed  PubMed Central  Google Scholar 

  20. Marks LB, Yorke ED, Jackson A, Ten Haken RK, Constine LS, Eisbruch A, Bentzen SM, Nam J, Deasy JO (2010) Use of normal tissue complication probability models in the clinic. Int J Radiat Oncol Biol Phys 76(3 Suppl):S10–S19. https://doi.org/10.1016/j.ijrobp.2009.07.1754

    Article  PubMed  PubMed Central  Google Scholar 

  21. Bismar MM, Sinicrope FA (2002) Radiation enteritis. Curr Gastroenterol Rep 4(5):361–365. https://doi.org/10.1007/s11894-002-0005-3

    Article  PubMed  Google Scholar 

  22. Muecke R, Micke O, Schomburg L et al (2018) Selenium in radiation oncology-15 years of experiences in Germany. Nutrients 10(4):483. https://doi.org/10.3390/nu10040483

    Article  CAS  PubMed Central  Google Scholar 

  23. Oehler C (2014) Spätfolgen der Strahlentherapie – Symptome, Supportivmassnahmen, Vermeidungsstrategien. SZO 4:10–16

    Google Scholar 

  24. Pearce A, Haas M, Viney R et al (2017) Incidence and severity of self-reported chemotherapy side effects in routine care: a prospective cohort study. Plos One 12(10):e184360. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0184360

    Article  CAS  PubMed  PubMed Central  Google Scholar 

  25. Roila F, Hesketh PJ, Herrstedt J, Antiemetic Subcommitte of the Multinational Association of Supportive Care in Cancer (2006) Prevention of chemotherapy- and radiotherapy-induced emesis: results of the 2004 Perugia International Antiemetic Consensus Conference. Ann Oncol 17(1):20–28. https://doi.org/10.1093/annonc/mdj078

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  26. Leitlinienprogramm Onkologie (Deutsche Krebsgesellschaft, Deutsche Krebshilfe, AWMF) Supportive Therapie bei onkologischen PatientInnen – Langversion 1.3, 2020, AWMF Registernummer: 032/054OL. https://www.leitlinienprogramm-onkologie.de/leitlinien/supportive-therapie/. Zugegriffen: 30. Aug. 2020

  27. Baydar M, Dikilitas M, Sevinc A, Aydogdu I (2005) Prevention of oral mucositis due to 5‑fluorouracil treatment with oral cryotherapy. J Natl Med Assoc 97(8):1161–1164

    PubMed  PubMed Central  Google Scholar 

  28. Blakaj A, Bonomi M, Gamez ME, Blakaj DM (2019) Oral mucositis in head and neck cancer: Evidence-based management and review of clinical trial data. Oral Oncol 95:29–34. https://doi.org/10.1016/j.oraloncology.2019.05.013

    Article  PubMed  Google Scholar 

  29. Büntzel J, Hübner J, Büntzel J (2019) Komplementärmedizinische Behandlungsansätze bei oraler Mukositis und Xerostomie. Onkologe 25:269–274. https://doi.org/10.1007/s00761-019-0521-5

    Article  Google Scholar 

  30. Büntzel J, Hübner J, Steinau P et al (2019) Komplementärmedizinische Behandlungsansätze bei Verlust des Riechens und Schmeckens. Onkologe 25:615–620. https://doi.org/10.1007/s00761-019-0590-5

    Article  Google Scholar 

  31. Büntzel J, Mathies V, Hübner J et al (2020) Komplementärmedizinische Behandlungsansätze bei Gastritis und funktionellen Magenbeschwerden während der Tumortherapie. Onkologe 26:283–288. https://doi.org/10.1007/s00761-020-00717-6

    Article  Google Scholar 

  32. Büntzel J, Hübner J, Büntzel J (2019) Komplementärmedizinische Behandlungsansätze bei Inappetenz und Ösophagitis. Onkologe 25:1110–1117. https://doi.org/10.1007/s00761-019-00667-8

    Article  Google Scholar 

  33. Seegenschmiedt MH (1998) Nebenwirkungen in der Onkologie. Internationale Systematik und Dokumentation. Springer, Berlin Heidelberg New York

    Book  Google Scholar 

  34. Deutsche Gesellschaft für Ernährung e. V. (2014) https://www.dge-medienservice.de/mein-ernahrungstagebuch.html. Zugegriffen: 22.10.2020

  35. Kondrup J, Rasmussen HH, Hamberg O, Stanga Z, Ad Hoc ESPEN Working Group (2003) Nutritional risk screening (NRS 2002): a new method based on an analysis of controlled clinical trials. Clin Nutr 22(3):321–336. https://doi.org/10.1016/s0261-5614(02)00214-5

    Article  PubMed  Google Scholar 

  36. Fietkau R (2016) Einfluss der Ernährung bei Strahlen- und Radiochemotherapie. Onkologe 22:268–274. https://doi.org/10.1007/s00761-016-0012-x

    Article  Google Scholar 

  37. Büntzel J, Kratzing K, Joch H, Büntzel H (2020) Ernährungsaspekte in der palliativen Begleitung von HNO-Tumorpatienten. HNO 68(7):483–491. https://doi.org/10.1007/s00106-020-00841-0

    Article  PubMed  Google Scholar 

  38. Zhang X, Pang L, Sharma SV, Li R, Nyitray AG, Edwards BJ (2019) Prevalence and factors associated with malnutrition in older patients with cancer. J Geriatr Oncol 10(5):763–769. https://doi.org/10.1016/j.jgo.2019.01.021

    Article  PubMed  Google Scholar 

  39. Bacha S, Mejdoub El Fehri S, Habibech S et al (2018) Impact of malnutrition in advanced non-small cell lung cancer. Tunis Med 96(1):59–63

    PubMed  Google Scholar 

  40. Triarico S, Rinninella E, Cintoni M et al (2019) Impact of malnutrition on survival and infections among pediatric patients with cancer: a retrospective study. Eur Rev Med Pharmacol Sci 23(3):1165–1175. https://doi.org/10.26355/eurrev_201901_17009

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  41. Buentzel J, Heinz J, Bleckmann A et al (2019) Sarcopenia as prognostic factor in lung cancer patients: a systematic review and meta-analysis. Anticancer Res 39(9):4603–4612. https://doi.org/10.21873/anticanres.13640

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  42. Büntzel J, Büntzel H, Micke O, Mücke R, Kisters K, Hübner J, Schäfer U, Boehme R, Oehler W (2011) Nutritional support for head and neck cancer patients before irradiation—a pilot project for malnutrition risk group. Trace Elem Electrol 31:1–5. https://doi.org/10.5414/TEX01310

    Article  Google Scholar 

  43. Gabriel R, Chandini R, Raghunath P (2013) Fast-track surgery: a new concept of perioperative management of surgical patients. J Health Spec 1:114–121. https://doi.org/10.4103/1658-600X.120843

    Article  Google Scholar 

  44. O’Keefe JH, Bhatti SK, Bajwa A, DiNicolantonio JJ, Lavie CJ (2014) Alcohol and cardiovascular health: the dose makes the poison…or the remedy. Mayo Clin Proc 89(3):382–393. https://doi.org/10.1016/j.mayocp.2013.11.005

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  45. Turner ND, Braby LA, Ford J, Lupton JR (2002) Opportunities for nutritional amelioration of radiation-induced cellular damage. Nutrition 18(10):904–912. https://doi.org/10.1016/s0899-9007(02)00945-0

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  46. Frémont L (2000) Biological effects of resveratrol. Life Sci 66(8):663–673. https://doi.org/10.1016/s0024-3205(99)00410-5

    Article  PubMed  Google Scholar 

  47. Gali-Muhtasib HU, Yamout SZ, Sidani MM (2000) Tannins protect against skin tumor promotion induced by ultraviolet‑B radiation in hairless mice. Nutr Cancer 37(1):73–77. https://doi.org/10.1207/S15327914NC3701_9

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  48. Greenrod W, Stockley CS, Burcham P, Abbey M, Fenech M (2005) Moderate acute intake of de-alcoholized red wine, but not alcohol, is protective against radiation-induced DNA damage ex vivo—results of a comparative in vivo intervention study in younger men. Mutat Res 591(1-2):290–301. https://doi.org/10.1016/j.mrfmmm.2005.03.031

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  49. Morganti AG, Digesù C, Panunzi S, De Gaetano A, Macchia G, Deodato F, Cece MG, Cirocco M, Di Castelnuovo A, Iacoviello L, Valentini V, Cellini N, de Gaetano G (2009) Radioprotective effect of moderate wine consumption in patients with breast carcinoma. Int J Radiat Oncol Biol Phys 74(5):1501–1505. https://doi.org/10.1016/j.ijrobp.2008.10.089

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  50. Nakajima T, Vares G, Wang B, Nenoi M (2016) Chronic intake of Japanese Sake mediates radiation-induced metabolic alterations in mouse liver. Plos One 11(1):e146730. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0146730

    Article  CAS  PubMed  PubMed Central  Google Scholar 

  51. Giesinger K, Hamilton DF, Erschbamer M, Jost B, Giesinger JM (2015) Black medicine: an observational study of doctors’ coffee purchasing patterns at work. BMJ 351:h6446. https://doi.org/10.1136/bmj.h6446

    Article  PubMed  PubMed Central  Google Scholar 

  52. Poole R, Kennedy OJ, Roderick P, Fallowfield JA, Hayes PC, Parkes J (2017) Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes. BMJ 359:j5024–PMC5696634. https://doi.org/10.1136/bmj.j5024 (Erratum in: BMJ. 2018 Jan 12;360:k194)

    Article  PubMed  PubMed Central  Google Scholar 

  53. Ludwig IA, Clifford MN, Lean ME, Ashihara H, Crozier A (2014) Coffee: biochemistry and potential impact on health. Food Funct 5(8):1695–1717. https://doi.org/10.1039/c4fo00042k

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  54. Hebbar SA, Mitra AK, George KC, Verma NC (2002) Caffeine ameliorates radiation-induced skin reactions in mice but does not influence tumour radiation response. J Radiol Prot 22(1):63–69. https://doi.org/10.1088/0952-4746/22/1/306

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  55. Kim JK, Kim JH, Yoon YD (2003) Evaluation of caffeine as a radioprotector in whole-body irradiated male mice. In Vivo 17(2):197–200

    CAS  PubMed  Google Scholar 

  56. Stelzer KJ, Koh WJ, Kurtz H, Greer BE, Griffin TW (1994) Caffeine consumption is associated with decreased severe late toxicity after radiation to the pelvis. Int J Radiat Oncol Biol Phys 30(2):411–417. https://doi.org/10.1016/0360-3016(94)90022-1

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  57. Barlösius E (1999) Soziologie des Essens: eine sozial- und kulturwissenschaftliche Einführung in die Ernährungsforschung. Juventa, Weinheim München

    Google Scholar 

  58. Brombach C (2011) Soziale Dimensionen des Ernährungsverhaltens. ErnährungsUmschau 6:318–324

    Google Scholar 

  59. Schönberger G (2011) Die Mahlzeit und ihre soziale Bedeutung: Simmel, Wiegelmann, Douglas, Tolksdorf, Barlösius. In: Schönberger G, Methfessel B (Hrsg) Mahlzeiten. VS, Wiesbaden, S 17–25 https://doi.org/10.1007/978-3-531-92886-9_2

    Chapter  Google Scholar 

  60. Feichtinger E (1996) Armut und Ernährung. Literaturanalyse unter besonderer Berücksichtigung der Konsequenzen für Ernährungs- und Gesundheitsstatus und der Ernährungsweise in der Armut. Discussion Paper P96-202. Wissenschaftszentrum, Berlin, S 96–202 (http://bibliothek.wz-berlin.de/pdf/1996)

    Google Scholar 

  61. Zilch-Purucker B (2018) Ernährung und Essen in der Psychoonkologie: ein Begegnungs- und Handlungsraum. Z Psychodrama Soziom 17:89–102

    Article  Google Scholar 

  62. Matzat J (2006) Selbsthilfe in der Onkologie. Onkologe 12:412–420. https://doi.org/10.1007/s00761-006-1044-4

    Article  Google Scholar 

  63. Yavuzsen T, Davis MP, Walsh D, LeGrand S, Lagman R (2005) Systematic review of the treatment of cancer-associated anorexia and weight loss. J Clin Oncol 23(33):8500–8511. https://doi.org/10.1200/JCO.2005.01.8010

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

  64. Coveney J (1999) The science and spirituality of nutrition. Crit Public Health 9:23–37. https://doi.org/10.1080/09581599908409217

    Article  Google Scholar 

  65. Leonhard C (2017) Der Tisch wird zum Altar. Welt Umw Bibel 1:46–55

    Google Scholar 

  66. Eckhardt B (2017) Sag mir, was Du isst … Die religiöse Dimension des Mahls im antiken Judentum. Welt Umw Bibel 1:20–25

    Google Scholar 

  67. Buchholz D, Demirel A, Özel Y (2017) Religion und Ernährung – Ernährungsvorschriften und -empfehlungen und ihre Bedeutung für ernährungsbezogene Maßnahmen. D&I 1:8–15

    Google Scholar 

  68. Büntzel J, Micke O (2020) Patienten auf den Weg bringen – Ansatzpunkte für Spiritual Care in der Onkologie. Spiritual Care 9(1):69–74

    Article  Google Scholar 

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Corresponding author

Correspondence to Oliver Micke.

Ethics declarations

Interessenkonflikt

O. Micke und J. Büntzel geben an, dass kein Interessenkonflikt besteht.

Für diesen Beitrag wurden von den Autoren keine Studien an Menschen oder Tieren durchgeführt. Für die aufgeführten Studien gelten die jeweils dort angegebenen ethischen Richtlinien.

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Check for updates. Verify currency and authenticity via CrossMark

Cite this article

Micke, O., Büntzel, J. Ernährung im Kontext der Strahlentherapie. Onkologe 27, 139–147 (2021). https://doi.org/10.1007/s00761-020-00860-0

Download citation

  • Published:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/s00761-020-00860-0

Schlüsselwörter

Keywords

Navigation